Welke leningen en subsidies zijn er?

Als u een duurzaam project start, kunt u vaak rekenen op een subsidie of een lening. Maar welke subsidies en leningen zijn er eigenlijk allemaal? En waarvoor komt u precies in aanmerking? Via het internet is erg veel informatie te vinden, maar in dit bericht zetten we de meest voorkomende leningen en subsidies voor u op een rij. Klik voor uitgebreide informatie op de links in de tekst.

ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie)

Als u uw huis op een duurzame manier wilt voorzien van energie, dan kunt u de ISDE-subsidie aanvragen. De ISDE-subsidie is een tegemoetkoming voor het installeren van warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels of biomassaketels. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het type apparaat dat u plaatst. Wilt u weten hoe u in aanmerking komt voor de subsidie? Kijk op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Energiebespaarlening

U kunt nu tegen een rentepercentage van 2,2 tot 2,9 % geld lenen voor energiebesparing middels de energiebespaarlening. De energiebespaarlening bedraagt maximaal € 40.000,- voor gewone energiebesparende maatregelen, zoals het isoleren van uw woning of het plaatsen van een warmtepomp. Om voor deze lening in aanmerking te komen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Deze kunt u lezen op de pagina van het Zeer energiezuinig pakket. Wilt u uw woning volledig energieneutraal maken? Dan kunt u een lening aanvragen oplopend tot € 50.000,-. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet de woning voldoen aan strengere voorwaarden, te vinden op de pagina van Nul op de Meter.

Btw-teruggave zonnepanelen

Ook als particulier kunt u btw terugvragen na het aanschaffen van zonnepanelen. De Belastingdienst beschouwt particulieren als ondernemers als zij opgewekte energie afstaan aan het warmtenet. Dit kan u in totaal gemiddeld zo’n € 600,- opleveren. Wilt u de btw van uw investering terugvragen? Kijk hier voor het handige stappenplan van Vereniging Eigen Huis.

Leningen en subsidies in Leeuwarden en Friesland

De beschikbare subsidies:

Groene daken subsidie Leeuwarden
Heeft u plannen om een extensief groen dak aan te leggen dat begroeid is met mossen, vetplanten en dergelijke? Dan stelt de gemeente Leeuwarden de ‘groene daken subsidie’ beschikbaar. Weten of u hiervoor in aanmerking komt? Kijk op de website.

Nul op de Meter-subsidie provincie Friesland
Sinds 2 oktober 2017 is de Nul op de Meter-subsidie beschikbaar. Als uw woning momenteel een energielabel heeft van B of lager, dan kunt u deze subsidie aanvragen. 50% van de door u gemaakte kosten worden door deze subsidie gedekt, tot een maximaal bedrag van € 6.000. Geïnteresseerd? Kijk op de pagina van SNN.

De beschikbare leningen:

Duurzaamheidslening
Met de Duurzaamheidslening financiert u energiebesparende maatregelen tegen aantrekkelijke voorwaarden. De lening heeft een minimaal te lenen bedrag van 2.500 euro en een laag rentepercentage van 1,6%. Meer informatie vindt u via deze link.

Heeft u nog aanvullende vragen of opmerkingen? Neem contact op met uw persoonlijke energiecoach.